четвъртък, 26 април 2018 г.

ТАРТАР С ФЕНЕЛ, МАНГО И СЬОМГА





Не видях кога се смениха сезоните. Довчера бяхме с палта, а днес вече в средата на хола ми се издигат камари с летни дрехи, които чакат да бъдат разпределени по гардеробите.
Но с напредването на топлото време все повече осъзнаваме нуждата от някои мерки, свързани с храненето – като например да ограничим питателните и много калорични зимни ястия и да насочим вниманието си към салатите. Промяната на хранителния режим не е непременно нещо неприятно и нежелано - напротив, сваляйки дрехите и килограмите се отърсваме от зимната летаргия и се подготвяме за разходки, плажове, плуване и всички летни емоции, за които сме мечтали, затворени вкъщи през зимата.
Тъй като отдавна не съм качвала рецепти, реших да започна с една приятна и много свежа салата с фенел, сьомга и манго. Първо, защото много харесвам смесването на вкусове – сладко и солено.
Второ, защото едва отскоро правя ястия с фенел. Дълго време го гледах с недоверие по щандове и пазари, но пък започна да ми изглежда все по-сочен и апетитен и накрая се престраших да пробвам тази рецепта, която е хем бърза, хем ефектна- точно както ги обичаме, нали?
Използвах я като встъпление към една романтична вечеря за двама и много се хареса и на половинката ми, затова предлагам да я опитате и вие. А ако искате да прочетете повече за фенела- как се приготвя и какво представлява – вижте тук https://goodlife.bg/article/1092-Kak-da-prigotvyate-fenel







Продукти за 2 души:
200 г филе от пушена сьомга
½ манго
1 фенел
1 глава лук шалот
Сокът на 1/2 портокал
Сокът на 1 зелен лимон
3 сл зехтин
Сол, черен пипер
Копър за украса

Приготвяне:
(времетраене: 20 мин.)
1.     Сьомгата, мангото, лукът и фенелът се нарязват на малки кубчета. Две големи външни листа от фенела се запазват за презентацията на салатата.
2.     Приготвя се сосът с портокалов сок, сокът на лимона, зехтина и подправките (без копъра).
3.     Всичко се смесва и полива със соса. Пълнят се двете листа -лодки от фенела. Тартарът се сервира изстуден.




Няма коментари:

Публикуване на коментар