Търсене в този блог

сряда, 2 май 2018 г.

Агнешки котлети с провансалска коричка и ризото с пресен джоджен за рождения ден на Вкуснотека и идея за Гергьовден

   
    Вкуснотека
  8 години...като се замисля как времето лети, колко много нови приятелства създадох покрай Вкуснотека и колко много нови неща научих и се чувствам щастлива, че реших да създам това мое местенце, за да мога да споделям с всички вас вкусни и различни рецепти, с които да ви вдъхновявам да готвите с любов за вашите близки. 
   Благодаря ви за безрезервната подкрепа и положителната енергия, която ми изпращате, а аз ви обещавам да я претворя в нещо много хубаво тази година...;)
    Разбира се не може рожден ден без почерпка. За да бъда в крак с предстоящите празници искам да ви предложа една много вкусна Герьовденска рецепта за ароматни агнешки котлетчета с провансалска коричка и вкусно ризото с пресен джоджен. 
    Рецептата е истинска класика и е много подходяща за сезона. Поднесете със свежа зелена салата и чаша бяло вино. 
     Ризотото приготвих с български, среднозърнест ориз на Krina, Балдо. Оризът е подобен на арборио и се използва за приготвяне на средиземноморски ястия и гарнитури. Не го измих, за да запазя кремообразната му текстура. Получи се чудесно, пролетно ризото с пресен лук, чесън и пресен джоджен. 


Продукти:

2 x 6 бр. рак от агнешки котлети
черен пипер
сол
2 с.л. Дижонска горчица
30 мл. зехтин


продукти за провансалската коричка:

3 бр. филии хляб
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин
връзка пресен магданоз
шепа пресен джоджен
шепа пресен босилек
3 стръка прясна мащерка


продукти за ризотото:

200 г ориз Балдо, Krina
50 г масло
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 морков
1 кафена чаша бяло вино
черен пипер
сол
връзка пресен джоджен
1 л. зеленчуков бульон

бучка масло
шепа настърган Пармезан


Нарежете пресния лук и чесън, заедно с моркова и ги задушете в бучка масло и малко вода. Когато омекнат добавете ориза Балдо и бъркайте, докато леко се кристализира. Налейте бялото вино. След това започнете да добавяте с черпак горещия бульон, като бъркате непрекъснато на слаб огън, до неговото поемане. Подправете със сол и черен пипер. Гответе ориза до готовност. Добавете ситно нарязан пресен джоджен, бучка масло и шепа настърган Пармезан. Разбъркайте.


Смелете в блендер съставките за провансалската коричка.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Поръсете агнешките котлети с черен пипер и сол. Загрейте зехтина в тиган и ги запечатайте от двете страни за по две минути от страна. Оставете ги върху фолио и ги намажете с горчицата. Покрийте долната им част с провансалската коричка и ги поставете в тавичка. Увийте кокалчетата с фолио, за да не изгорят по време на печенето. Печете котлетчетата според вкуса ви. Аз лично ги изпекох meddium, към well done, заради децата, около 15 минути, но ако вие ги обичате по розови ги печете 12 минути. Извадете ги и ги покрийте за 5 минути с фолио, за да починат.
Поднесете ризотото с разрязани, изправени, четири котлета. Поръсете с още пресен джоджен за разкош.


Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. А този рак от такива малки и добре оформени котлетчета откъде? Много хубаво изглежда, може би няма нужда от сос, щом не сте го предложили.Благодаря за отговора предварително.Хубави празнични дни и да пребъдете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Агнешкият рак ми го оформиха в Моята месарница на ъгъла на ул. Цар Асен и ул. Неофит Рилски. Почти всичкото месо, което ползвам купувам от нея. Винаги качествено и прясно. Радвам се, че рецептата ви харесва. Ако желаете можете да поднесете и със сос, аз бих предложила свеж, плодов, но в случая коричката е хрупкава и ароматна и придава чудесен вкус.

      Изтриване
  2. Ани,
    честита годишнина, годините бързо отминават без да ги усетим.Нови идеи и рецепти от арменската кухня ще очаквам с интерес, а и нови рубрики в този интересен и красив блог.А рецептата с агнешко е прекрасна, много красиво изглежда.Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Ели. Благодаря и че никога не пропускаш да ми оставиш една добра дума. Знаеш колко обичам арменската кухня и не пропускам възможност да споделям с вас вкусните ми находки :) Прегръдки :)

      Изтриване
  3. Благодаря за отговора.Отидох в месарницата /Моята/, направиха ми рак и в неделя ще приготвя по вашата рецепта.Благодаря и хубав празник и много вдъхновение! Румяна

    ОтговорИзтриване
  4. Празника пропуснах, но се почерпих, и беше вкусно:)
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване