Страници

Малка шоколадова торта с червен касис



П
реди време, когато направих за пръв път тази торта бях сигурна, че ще я приготвям още много пъти. Наистина много ни хареса, а и лесният начин, небрежната визия и завладяващият вкус са достатъчно добра причина за повторения. В предишната рецепта споделих, че виждам тази торта и в комбинация с череши, но когато попаднах на тези изкусителни червени бижута веднага си ги представих като "черешката" на тортата:) първо заради чудесната контрастираща комбинация на цветовете. Сладко-киселата нотка и плодов нюанс на червеният касис чудесно се съчета с интензивният шоколадов вкус, а ароматът на Бейлис деликатно завърши цялото удоволствие. Рядко повтарям в блога си рецепти, които са сходни, или с малко различие в продуктите, за да не го препълвам с идентично съдържание, но ми се искаше да отделя внимание на тази торта. Някак ми напомня малката секси черна рокля, която всяка жена трябва да има в гардероба ,си:)(в случая е торта в хладилника си:)  






Шоколадова торта с червен касис



Продукти:
*за форма диаметър 16 см

блат:
125 гр брашно
225 гр кафява захар Мусковадо
40 гр натурално какао на прах
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. инстантно кафе(нес кафе)
125 мл Baileys Chocolat Luxe
1 яйце
65 мл зехтин
1 пакетче ванилена захар
125 мл вряла вода

крем:
125 мл течна сладкарска сметана (по възможност животинска)
100 мл Baileys Chocolat Luxe
200 гр черен шоколад

декорация:
червен касис


Приготвяне:
Блат: Брашното, какаото, солта, бакпулвера, содата и кафето се пресяват в купа, добавя се захарта и се разбърква добре. Добавят се Бейлис, яйцата, зехтина, ванилията, разбива се с миксер. Добавя се водата, бърка се с телена бъркалка или с миксер на ниски обороти до хомогенност.
Сместа се разпределя в две 16 см тави с по-висок борд, намазани с олио и поръсени с какао(брашно), или застлани с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути. Изваждат се върху решетка и се охлаждат.

Крем: Сметаната се изсипва в купа, добавя се Бейлис. Загрява се в микровълнова или на котлон. Не трябва да завира!. Добавя се натрошеният на малки парченца шоколад. Бърка се с шпатула, докато шоколада се разтопи и сместа стане на гъст крем. Ако не е много гъст, може да се остави в хладилник да стегне.

Сладкишът се сглобява, като между двата блата се нанася крем, отгоре и отстрани също се измазва с крем. Декорира се с касис. Може да се поднесе с плодови лимонади, кафе, чай, какао или Бейлис. Както споделих в предишната рецепта, на нас най-много ни допада на момента. Разбира се може да престои в хладилник за обединяване на вкусовете, тогава вече е и по-стегната.


3 коментара:

  1. Няма по-хубаво от малка черна рокля и малка черна торта! Какво изкушение и елегантност! Прекрасна е, Катенце! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, благодаря ти! <3 А колкото до изкушението, твоите прекрасни рецепти винаги са такива! Поздрави!

      Изтриване