Мешана сурова туршия


Ще започна с правописа на думата, която не е от български произход и много често срещам различни варианти. Ако поне веднъж сте си задавали въпроса: "Как се пише туршия или трушия?", значи не съм си драскала напразно ;) някакви си 2-3 реда повече. 
Правилно е да се пише туршия, мн.ч. туршии. Думата е заета от персийски чрез турски – turşu.
Източник: Как се пише?

Казват, че в туршията се съдържат пробиотични бактерии. За да си набавите пробиотици от туршията, е необходимо да заложите на натуралната ферментация, където не е използван оцет. Морската сол и водният разтвор осигуряват благотворна среда за виреенето на добрите бактерии и консумацията на някои видове туршия може да подобри храносмилането. 

 Ето и нашата рецепта за сурова туршия, която баща ми ревностно пазеше няколко години и не споделяше. Само той я правеше вкъщи и не само не казваше точните съставки, но и не казваше от къде се е сдобил с нея. Е, дойде време да си признае. Преди две години я правих сама за първи път, а миналата година се наложи късно в края на сезона да сложа и втора доза, защото на порасналите любители им се отвори апетита.

Необходими продукти:
Зеленчуци - относно избора на зеленчуци всеки е свободен сам да избира. В нашето семейство първо свършват морковите и карфиолът, затова наблягам на тях. Но съответно всеки си решава.
Моят избор на зеленчуци:
  • моркови, корнишони, карфиол, зеле, зелен боб - попарвам го във вряла вода за 1-2 минути, зелена чушка - върхар, тоест недоузряла и все още горчива, малка динка
  • глава целина заедно с листата и дръжките
  • сух копър
  • чесън
И така всички зеленчуци се измиват, почистват. Карфиолът го късам на розички, а зелето го разрязвам на две или четири. Домати, моркови, корнишони слагам цели. Чушките ги разрязвам при върха, за да поемат от саламурата. Избирам само зелени, още недоузрели чушки, ако имате възможност да си ги откъснете най-добре, но ако купувате - идете при бабите производителки и не търсете тлъсти, красиви чушки, а тези най-грозните зелени още с тънка кора. Другите просто няма да станат, ще се смият на каша. Едно време баба ми слагала всичко, не ползвала аспирини, всичко си отглеждала жената в градината. Туршията се запазвала хрупкава с месеци, но с годините червените чушки в туршията започнали да се развалят. Каква е причината не знам, но от години вече не ги слагаме така в нашето семейство. Зеленият боб го попарвам във вряла вода докато започне да се огъва леко и след като се охлади го редя, но тази година мисля да пробвам да го сложа суров. За чесъна - измивам го, както е с люспите, махам само по-калните отгоре, леко притискам НЕобелената скилидка, за да се пукне и по този начин я слагам в бидона. Така правеше баба ми едно време, така го правя и аз.
След като наредя всички зеленчуци в съда, го запечатвам с венец, направен от лозови и вишневи клони. Притискам, за да не изплува над тях нищо, а всичко да се покрие със саламурата. Може да се използва и тежест, а някои бидони се предлагат и с нещо като пластмасова мрежа, която служи за същата цел, но пък листата от вишна служат за консервант, а лозовите са част от уханието ;).

За саламурата, необходими продукти на килограм зеленчук:
  • 60 г сол
  • 50 г мед
  • 10 мл оцет
  • 1 г натриев бензоат - миналата година го пропуснах и мисля и тази да го сторя
Приготвянето на саламурата
Всичко това се разтваря в литър студена вода и се добавя към общото количество вода, с което ще залеете зеленчуците. Преточвам (претакам) по два пъти на ден, докато стане готова за ядене, та и след това. Кога става готова за ядене? Ами още на третия ден. Не се шегувам! Просто първата седмица вкусът й е като прясна салата. Ние така я почнахме и с всеки изминал ден става все по-вкусна. А когато трябваше да е напълно готова, се наложи да заредим отново бидона.


Вместо химията
Ако не желаете да ползвате химия, спокойно може да я замените с различни натурални продукти.

  • листа от вишна
  • синапено семе - слагат се около 100 г за 10 кг туршия, като се поставят в тензухче, което лесно да се извади. Една година го пръснахме в киселото зеле, ей така на око, после като решиш да си хапнеш зеле, все попадаш на нежелано синапено семе, така че повече този метод НЕ! Завито в тензухче, вадиш си го ... като европеец ;). 
  • разрязана дюля
  • хрян - дялкам го на трески с ножчето за белене на картофи. За 10-15 кг зеленчук използвам едно коренче около 10 см дълго, дебело колкото пръстче.
  • за друго не се сещам, но ще ми е интересно да споделите, ако сте ползвали и още нещо.


Коментари

Популярни публикации