събота, 17 декември 2011 г.

РАКИ - пълнени сухи пиперки с булгур и кисело зеле по капански и хърцойски

   Ако ви се случи да замръкнете по нашия Лудогорски край и отседнете в някоя от къщите за гости в капанските села,помолете стопанката да ви приготви     РАКИ !
 Насладете се на божествения вкус на тези пълнени сухи чушки с булгур и кисело зеле,подходящи за пости,а след това си ги пригответе у дома по автентична рецепта:







Продукти:
15 бр. сухи пиперки (чушки)
1 1/2 ч.ч. булгур
1/2 ч.ч. ориз
половин кисела зелка
1-2 стръка праз
2ч.ч. зелева чорба
чубрица
олио

Чушките се почистват от семето и се заливат с вряла вода да омекнат.
Празът се нарязва на ситно и се задушава в малко олио.
От зелето се отделят външните листа,те ще послужат по-късно,а вътрешните се наситняват и се добавят при праза.
Добавят се и измитите булгур и ориз,разбърква се добре сместа,подправя се с чубрица.Залива се с чаша топла вода и се оставя на огъня,докато се поеме течността.Посолява се много малко,защото зелето е солено.
На дъното на тенджера(а още по-добре в глинен съд) се нареждат половината от отделените зелеви листа.Отцедените чушки се пълнят със сместа и се подреждат отгоре.Между тях може да се поставят и няколко зелеви сармички.Загъват се с останалите листа,затискат се с чинийка и се заливат с 2ч.ч. зелева чорба и една чаша топла вода.
Варят се на много слаб огън 1 час.Ако са в глинен съд се пекат в слаба фурна.
Оставят се да поизстинат,да стегнат и тогава се вадят.
Вкусни са както топли,така и студени!
Задължително присъстват на нашата трапеза за Бъдни вечер!Опитайте ги!

*Това ястие се приготвя в капанските и хърцойски села в околността.Аз научих рецептата от бабата на съпруга ми,лека и пръст,която готвеше много вкусни гозби,неповторими и тайната май беше бавния огън на печката с дърва и търпението!

13 коментара:

Мира каза...

Интересна рецепта,никога не съм опитвала такива чушки.Много апетитни са за мен още повече ,че съм любител на чушките.
Хубави предпразнични дни!

vesi4ka каза...

Опитай ги,Мира,вярвам,че ще ти харесат!
Усмихнат уикенд!

mamcheto61 каза...

Винаги съм ги пълнила с булгур и винаги в комбинация със зелеви сърмички,нали и аз съм от Лудогорието,но не съм ги правила в съчетание булгур с кисело зеле,може би защото синът ми не яде нито чушки,нито зеле,но тая година няма да е с нас и ще си ги направя по хърцойски.Браво Веси за споделената рецепта.

Iliana каза...

Не бях ги чувала. Благодаря, че сподели. Много интересна рецепта, която звучи страшно вкусно!

Екатерина каза...

Веси, благодаря за рецептата, дори не бях чувала за такива чушки! Определено ще ги направя, мисля да ги включа в менюто за Бъдни вечер! Още веднъж - Благодаря!

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Веси ,рецептата е разкошна и си представям как вкусно мирише :) ! Абе ти все ги показваш едни такива много чудесни и много български ! Не оставям винаги коментар под публикациите ти ,но винаги ги чета и ми харесват !
Заповядай в моя блог за една коледна изненадка :)!!
Хубава и топла вечер !

Таня каза...

Веси, много, много интересна рецепта и мисля, че ще е и много вкусна. Преди 2 дни купих 2 пакета сушени чушки и мислех да направя пълнени с боб и с още един вид плънка, но не знаех каква. Сега вече знам - ще пробвам твоето предложение. Много се изкушавам още утре да го приготвя това Раки, но май е по-добре да удържа фронта да следващата събота!

Поздрави! Хубава вечер!

Dani каза...

Веси, чудесни са :)
Аз правя само с булгур, но в добавка със зеле ще са още по-вкусни!
Усмихната неделя!

Bety каза...

Впечатлена съм Веси,
Пълнила съм чущки с много неща-постни, нали не ям месо и на воля си експериментирам- с булгур, с боб, с ориз,..., но с кисело зеле на бях!
Много оригинална рецепта! И задължително ще я приготвя!

Радвам се, че си се сетила да я споделиш с нас!
Весела Коледа ти желая!

Анонимен каза...

Тезу чушки са най-вкусните чушки на света! Свекърва ми ги готви от много време! Те са от този край. Винаги си замразявам зелева чорба, за да мога да си ги сготвя и лятото :)

качествени камини каза...

Статията ви е толкова вкусна, че вече нямам търпени чушките, които сме закачили на вилата да изсъхнат и а направя една такава рецепта.Сещам се , че за Бъдни вечер можем да напълним и малко такива чушки, отново са постни, но и доста различни от обикновените с ориз или с боб, които правя у дома.Сигурна, съм че всички ще бъдат очаровани.Рецептата ви е страхотна и дано пак да ни предложите нещо такова за зимните дни.

Анонимен каза...

Тия "Раки" и баба ги правеше за сбора и за Бъдни вечер, но сме от Великотърновския край, явно не са само на Лудогорския край специалитет. :)

Unknown каза...

Реших да си припомня тази рецепта и много се зарадвах, че сте я публикувала така, както аз си я спомням от моето детство. Капанците наричат чушките "раки", а зелевите сърмички - "пиленца". Наистина е вкусно, опитайте!