понеделник, 3 септември 2018 г.

Торта с праскови и извара

И друг път съм писала че има моменти, в които има повод (в случая рожден ден), т-р-я-б-в-а да има торта, но времето е ограничено. Тази торта се роди точно в такъв момент. Тортата търпи промени и импровизации. Ако не бяха бишкотите отстрани бих казала, че тортата е без глутен. Вие обаче можете да ги пропуснете. Блатът е безглутенов, но вие може да си направите любимият пандишпанов или ванилов блат. Прасковите може да замените с кайсии или нектарини. Плодовете в тортата са от компот, но ако нямате просто си купете 6-7 плода и леко ги сварете в подсладена вода. За крема също може да правите промени, за които ще ви напиша малко по-долу. 
Ако обичате несладки торти, с плодов аромат опитайте :-)


Продукти за блата:
2 яйца със стайна температура
4 с.л. пудра захар
7 с.л. оризово брашно
1/2 к.л. сода бикарбонат
1 с.л. вода /или прясно мляко/
1 с.л. разтопено краве масло
2 ванилии

Продукти за крема:
плодовете на 1 компот от праскови 
500 г фина несолена извара*
100 г пудра захар /или по ваш вкус/
2 пакетчета бурбонска ванилова захар
1 пак. желатин /10 г/ + 60 мл вода за разтварянето му
250 мл млечна сладкарска сметана

*Използвах сладкарска извара, която си купих от Лидл. Доволна съм от нея. Можете да замените с рикота, или с несолено крема сирене с по-ниска масленост. Маскарпоне също би могло, но в такъв случай кремът ви ще стане доста по-тежък като вкус.

Продукти за плодовото желе:
200 мл пюрирани праскови от 1/2 буркан компот
1/2 пак. желатин + 30 мл  вода за разтварянето му

За украса:
100 мл млечна сладкарска сметана
пресни праскови
200 г бишкоти


Приготвяне:
На блата - разбийте яйцата със захарта и ванилията докато побелеят и увеличат обема си 2-3 пъти. Добавете маслото и водата. Разбийте бързо за кратко. Последно прибавете оризовото брашно смесено със содата. Бъркайте с лопатка. Изсипете сместа в тавичка, застлана с хартия за печене с диаметър около 22 см. Печете за около 10-15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставете изпеченият блат да изтине напълно преди да продължите. След като изстине може леко да отрежете по края блата, за да придобие по-добър външен вид.

На крема - Накиснете желатина във водата докато набъбне. Обелете и нарежете на парченца плодовете. Оставете ги в гевгир да се отцедят. Разбийте изварата със захарта и ванилията. Разтворете набъбналия желатин на водна баня докато стане течен и прозрачен. Прибавете го постепенно към сместа като разбивате с миксер на ниска скорост. Прибавете парченцата плод като разбърквате с лопатка. Последно разбийте сметаната и на 2-3 пъти я прибавете към останалите продукти. Бъркайте с лопатка. Ако кремът ви се стори прекалено течен може да го сложите за кратко в хладилник.

Поставете изстиналият блат в подноса за сервиране. Пристегнете го с тортен ринг. От вътрешната страна подредете бишкоти, на които се отрязали по малко основата, за да стоят изправени. Изсипете крема, заравнете и оставете в хладилник докато кремът стегне напълно - около 2 часа. Ако няма да ползвате бишкоти можете да поставите ацетатна хартия от вътрешната страна на ринга и тогава изсипете крема. Хартията ще ви помогне по-лесно да освободите стегналата торта в последствие.

За плодовото желе -  Накиснете желатина във водата докато набъбне. Обелете и пюрирайте плодовете на 1/2 компот. Можете леко да разредите със сока от компота. Разтворете набъбналия желатин на водна баня докато стане течен и прозрачен. Прибавете го към пасираните плодове и разбъркайте до еднородна смес. Залейте стегналата торта с желето. Оставете в хладилник докато стегне.

За украсата - След като и горният пласт на тортата е стегнал добре разбийте сметаната и украсете с пресни праскови. Прасковите поставете малко преди поднасянето на тортата, за да не променят цвета си.

Да ви е сладко!

Тъй като тортата беше за рожден ден и я разрязохме вечерта на празника благодаря на моята сестра, благодарение, на която имам и снимка на разреза на тортата.











Няма коментари:

Публикуване на коментар