събота, 8 септември 2018 г.

Галет със сини сливи, нектарини и орехи



Френското „galette“ е едно доста широко понятие и може да обхване голямо разнообразие от  печива с различни сладки или солени пълнежи, включително вид палачинки от елда, популярни в някои части на Франция, и дори видове бисквитки във френскоговоряща Канада. Най-често обаче "галет" се отнася до тарт от маслено тесто, който не изисква характерната за тарта форма за печене, а е в свободна, леко грубовата форма и затова се нарича още и рустик тарт.
Както споменах, галетите могат да бъдат сладки или солени. Когато пълнежът  е от зеленчуци, сирене или месо, от един лист маслено тесто получаваш едно добро основно ястие. По-често галетите се пълнят с плодове, захар или други подсладители и се сервират за десерт. За един базов галет наистина имаш нужда само от три съставки: маслено тесто, плодове и захар. Върху тази основа можеш само да надграждаш с ядки, сметана, мед, шоколад, сирене и други съставки според вкуса и предпочитанията. Най-популярният десертен галет е ябълковият, но и от плодовете с костилки, като праскови, нектарини, кайсии и сливи стават чудесни галети, какъвто е този, който ти предлагам днес.




Рецептата е от различни източници, но основните съставки са от French foodand cooking с препратки към любимата ми Кростата със смокини и орехи.



Необходими продукти:

За основата на галета:
210 г бяло пшенично брашно, част от което можеш да замениш с пълнозърнесто от лимец
3  с.л. кафява пудра захар
½ ч.л. сол
160 г студено масло, нарязано на кубчета
45 мл ледено студена вода
За плънката:
30 г орехови ядки, счукани
7-8 големи сливи, обезкостени и нарязани на шест парченца
1 нектарина, нарязана на тънки резени
2-3 с.л. кафява захар
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. мед, течен
4 с.л. пълномаслена сметана
За глазиране:
60 г мармалад от сливи или кайсии
1 супена лъжица коняк (може да се използва бренди, тъмен ром или уиски)
1 супена лъжица вода

Начин на приготвяне:
За тестото в купа се смесват брашното и пудрата захар и солта. Разбъркват се хубаво. Добавя се маслото на кубчета и с помощта на вилица или с пръсти се маслото втрива в брашнената смес, докато се получат трохи. Добавя се водата и и бързо с ръката съставките се смесват докато се получи еднородно тесто, което се обработва само докато се събере на топка. Увива се в стреч фолио и се охлажда се в хладилник за минимум 30 минути.
Фурната се нагрява на 200ºC.
В тавичка, върху хартия за печене се разстилат плодовете, поръсват се с орехите и със захарта и се запичат във фурната за 10 минути. 

Оставят се да се охладят.
В купичка се забърква смес от нишестето, меда и сметаната, така че да се получи гъста каша.
Тестото се разточва върху хартия за печене на кръг с диаметър около 30 см и дебелина 3-4 мм. В средата се изсипва пълнежът от плодоветеи се разстила равномерно върху тестото, като се оставят свободни 5-6 см по края на кръга. 

Свободните краища на тестото се загъват на вътре с помощта на хартията за печене, така че да покрият част от пълнежа. С помощта на хартията галетът се пренася в тавичка с диаметър 24 см. Плодовете се заливат равномерно с медено-сметановата каша.  

Галетът се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна за около 50 минути или докато пълнежът в средата на галета стегне, а коричката стане златиста. Галетът се изважда от фурната и се оставя да се охлади, преди да се извади от тавичката.


За глазурата мармаладът, конякът и водата се смесват и загряват докато заврат. Минават се през фина цедка. Цялата повърхност на галета  се намазва с глазурата с помощта на четка. Сервира се на стайна температура. 
Може да се гарнира с разбита сметана или да се комбинира с топка ванилов сладолед, но и без добавки е неустоим - коричката е хрупкава, а десертът, като цяло, успява да бъде рустик и елегантен в същото време.

2 коментара: