вторник, 16 април 2019 г.

Славянски гювеч / Easy Oven-Baked Rice With Vegetables



Хайде, пролет идвай вече! Навън се раззелени, но е все така предимно мрачно и студено, а аз наистина имам нужда от повече топлина и слънце. Вече предусещам уханието на зелена салата с варени яйца, агнешко с хрупкава коричка и тавичка пресни мини картофки, запечени с масло и копър. Предусещам барбекютата, играта на федербал и пийването на биричка в парка. 
Всеки ден дърпам пердето да погледна дали е дошло това време, но все още не е тук. Е, сега е време за пости, не за гости, затова трябва да събираме сили, здраве ( болната Люси ви го казва от първа ръка), енергия и когато това време дойде, нищо няма да ни спре. 

Днес ще ви предложа бързa рецепта, както обичам да ви помагам с идеи за седмичните менюта, този път постничко, но пък много  любимо. Това  е едно от малкото ястия, които съм си купувала сготвено, а историяta е следната:


Пак бях излязла по задачи разни и към края им ( вървеше към обяд) реших да си взема нещо готово, вместо да готвя тепърва като се прибера. И без това умирах от глад вече. В заведение тип "насипна българска кухня" си взех една малка кутийка от този ароматен така наречен Славянски гювеч, защото така ми се хапваш нещо лекичко, а при цвета на чушчиците, гъбките, маслинките, пък и оризът изглеждаше толкова набъбнал и сочен, че просто не устоях.

Имаше от пиле мляко в заведението - меса, риба, супи, но този ориз беше всичко, от което имах нужда в този момент. Хапнах го за нула време и се зачудих, защо не се сещам да си приготвям нещо такова и у дома по-често, при все, че повечето продукти са ми налични в хладилника така и така. Да не ви изненадва, че още същия ден, след като миниатюрната скъпо струваща порция от не чак дотам богатия ориз приключи, аз се заех да си приготвя мой такъв - още по-вкусен и изгоден.

( То остава и да не се похваля :))


Това ястие е подходящо за всички сезони, като се замислите, но на мен ми носи пролетен нюанс, защото тогава вече ми е писнало от зимните тежки ястия с месо, защото се пости и защото честно казано споменът ми е точно, че го ядох по люляково време. И тъй като е много бързо и лесно за напарва, минавам към рецептата, та да може и вие да си го приготвите още днес. Ето я и нея:


Необходими продукти:
1 ч.ч. бял ориз 
1 глава лук
1/2 морков
1/2 червена чушка
6 броя гъби печурка
6 броя големи маслини
сол, червен пипер
олио
магданоз

1 ч.ч.= 200 мл

Започвам като си подготвям продуктите, тъй като ястието се готви бързо и е добре всичко да ни е готово преди това.
 Почистих и нарязах на лентички половин голям морков, тъй като ми хареса в гювеча, който купих, че морковът е под такава форма. Вие може да си го направите и на ситни кубчета и макар да не съм фен на люспите ( особено в таратора - смърт за рендосаните краставички, само на кубчета), но тук мога да кажа, че морковът стоеше по-вкусен така.


Чушката вече нарязах на кубчета, като ако искате да има повече зеленчуци, може да увеличите количеството им.


Кромидът минавам на чопъра, тъй като искам да е по-фино нарязан и да не се усеща както другите зеленчуци индивидуално, а като цялостно ухание на ястието. 
Остават само гъбите, които нарязвам на четвъртини ( зависи колко са големи ), тъй като знаете, че се стопяват доста при пърженето, а е хубаво да ги усещаме при ядене.


Започвам като загрявам малко олио и запържвам гъбите, докато хванат приятен загар. Дърпам от огъня и слагам щипка сол и разбърквам. Изваждам ги в чиния, а в същия тиган, доливам олио и запържвам първо лука за недна-две минути, а след това и останалите зеленчуци.

                             

Накара прибавям и измития и отцеден ориз, който запържвам със зеленчуците за още една-две минути, така че да го хване мазнината и да стане по-лъскав. Прибавям сол и около половин супена лъжица сладък червен пипер, тъй като този гювеч е с блед черен цвят. Оставям на вас да прецените каква степен на пипер ви харесва, защото все пак за вас ще си готвите :) 


Накрая прехвърлям ориза и гъбите в подходяща тавичка и заливам с около 600 мл вода или  зеленчуков бульон, ако имам такъв.

                             

Пъхам да се пече на 180 градуса за около 30 минути. 
При поднасяне поръсвам с прясно накълцан магданоз, за да се разнесе това невероятно свежо ухание, което обичаме :) 


Оставате за ден италианския тип ризото и се насладете на един нашенски славянски гювеч, който така ще ви напълни стомаха и душичката, че ще искате да си го приготвяте все по-често. За ваш късмет ястието е много лесно, така че защо да не го правите?!


Аз отивам да си сипя една чинийка за обяд, а ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:



Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


Ама, че вкусно........Опитайте и вие!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



2 коментара:

  1. Люси,
    правя ориза с маслини или с гъби,но съм виждала да го правят и с двете.Това е наистина интересно и вкусно постно ястие.Чудесно изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Лени! Много се радвам, когато наминаваш и ти сервирам една чинийка :) <3 Прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...