Страници

Морковена торта с къдрици и шоколад / Carrot cake with candied carrot curls&chocolate


Т

ази торта направих за 1 юни. Рецептата е от календара на Frisch Gekocht и беше като предложение за м.април. (Цял месец ми стоеше на стената!).  Първоначално планирах да я приготвя за Великденската ни трапеза, но заради наличието на козунаците се отказах. Все пак толкова сладки предложения в едно меню ни идват в повече. В оригиналната рецепта тортата е със заливка от пудра захар, а декорацията с моркови от марципан - тематично за празниците тогава и както е популярна в повечето рецепти. Освен декорацията моята промяна е и в намаляването на захарта от 150 гр на 100 гр; направих домашен ябълков мус, а в рецептата се използваше готов, както и че тортата бе с маргарин, а моята с масло. Всичко останало е точно по рецепта, а тя ме впечатли с изключителното съчетание на продукти.




И не, това не е позната морковена торта, тази е със запомнящ се вкус. Въпреки, че съм от феновете и на класическата морковена торта(рецепта тук), не мога да не отбележа, че разликата е огромна. В тази торта се усеща всеки продукт - ябълки, моркови, шам фъстък, лешниково брашно, шоколад, всичко е в пълен синхрон. Шоколадовата декорация ми хрумна, просто защото големият ми син каза да пропусна заливката със захар и за да не си остане един кекс, решихме да я полеем с друга глазура. Скоро бях правила сладкиши с извара и крема сирене и този вариант на глазура отпадна. Пак децата измислиха да е шоколадова, по идея от кейка на Червената шапчица в една анимационна версия. За целта трябваше да не е твърда глазура, и за това направих ганаш. Държахме също елементите в декорацията да са естествени продукти, по възможност моркови или ябълки и така открих тези къдрици от моркови. Точно тях ги правих три пъти, докато накрая схванах къде точно е проблема. И за да нямате неприятности с тяхната направа ще го опиша малко по-подробно по-надолу.


Морковена торта с къдрици и шоколад / Carrot cake with candied carrot curls&chocolate



Продукти:
*За Веган вариант маслото се заменя с маргарин и заливката може да се пропусне или замени с глазура от пудра захар или само шоколад, без съдържание на мляко, както и да се направи ганаш с растителна сметана и шоколад без мляко.

2 големи ябълки(общо 400 гр)
4 големи моркова( 350 гр)
1/2 лимон
75 гр краве масло
100 гр кафява захар
1 ч.л. канела( по възможност Цейлонска)
75 гр фино бяло брашно
3 равни ч.л. бакпулвер
200 гр лешниково брашно (смлени лешници)
50 гр ядки шам фъстък(суров или печен без сол)

декорация и глазура:
100 гр шоколад с високо съдържание на како, подходящ за топене( използвам Линд 70 %)
100 мл млечна сметана
1-2 моркова
шам фъстък


Начин на приготвяне на Морковена торта с къдрици:
Ябълков мус: Ябълките се белят, нарязват на кубчета и сваряват на пара или във вода, до омекване. Отцеждат се от водата, пасирaт се и се оставят да се охладят на стайна температура. Получава се 1 ч.ч. мус.
Морковите се белят и настъргват на ситно ренде или се нарязват и смилат в блендер, но не на пюре, а имитирайки настъргани моркови.
Лимона се измива, кората се настъргва, а сокът се изцежда (необходим е 1 с.л. лимонов сок).

Маслото се нарязва на малки кубчета и се разбива с миксер със захарта и канелата на крем. Към тях се добавят ябълковият мус, настърганите моркови, лимоновата кора и сок. Разбива се отново за кратко.
Добавят се пресятото с бакпулвер и канела брашно, лешниковото брашно и нарязаният на дребно шам фъстък. Сместа се разбърква добре и се изсипва в тава, застлана с хартия за печене и се заглажда.
Блатът се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 40 минути. Изважда се и се оставя да се охлади във формата, след което внимателно се прехвърля върху решетка. Възможно е да се разчупи, така, че наистина внимавайте при преместването му. Това може да стане и като решетката се постави върху формата, след което заедно с тавата се обръща наопаки.
Когато сладкиша се охлади може да се премести в подходяща чиния, да се завие с алуминиево фолио, за да не съхне и да се прибере в хладилник, до момента на поднасяне. На този сладкиш нанесох глазурата 1 час преди да го сервирам, защото искахме да е с по-креместа консистенция, но пък и да има време да се охлади.
Глазура: Сметаната се загрява на котлон, без да се вари. Отстранява се от котлона и към нея се добавя шоколада, начупен на парчета. Разбърква се до хомогеност. Ако е много гореща сместа, се оставя да се охлади и се нанася върху блата. По желание може да се набразди с подходяща шпатула или с вилица. Прибира се в хладилник, да се охлади или да стегне. Преди поднасяне тортата се декорира с къдрици от моркови и ядки шам фъстък.


Начин на приготвяне на Морковени къдрици или моите кулинарни приключения с тях:)

1-2 големи моркова се белят с белачака за зеленчуци и отново с нея се нарязват на тънkи филийки по дължина. Може да разрежете всяка филийка на две по дължина и така ще получите по-тънки къдрици.
В тенджера се изсипват 1 ч.ч. кафява захар и 1 ч.ч. вода. Когато сиропа заври в него се пускат морковените филийки. Варят се за около 5 минути на ниска степен.
Фурната се включва на 100 градуса да загрява. Тава се застила с хартия за печене.
Тук има два начина за продължение:
Вариант 1: Филийките моркови се отцеждат и подреждат една до друга в тавата. Поставят се във фурната и се пекат/сушат за 5-10 минути, докато засъхнат, но не и да станат на чипс:). Изваждат се и още топли(като се внимава да не се изгорите) се навиват около дръжка на дървена лъжица, измъкват се и се оставят да изсъхват върху хартия за печене. Тук наистина трябва да се работи бързо, защото бързо се втвърдяват. Почти във всички видеа ако има указано време за печене е 15 минути, също и варенето е за 15 мин. Първият път ги направих така и получих чипс, защото морковите се втвърдиха преди да успея да ги навия. Не че е лошо, но планирах спирали:). Затова ги направих по вторият начин, като и при него срещнах препятствия:).
Вариант 2: Тук отново споменавам, че във видеата, които умишлено прегледах повторно е указано време за варене и за печене по 15 минути. Намалих го.
В този метод се използват формички като фунийки или тръбички( тези за сладките). Идеята е около тях да се навият сварените морковени лентички и след това да се пекат. Чудесно. Пекох ги само 5 минути, извадих ги и по съвет от видеото ги оставих да се охладят с формичките. И така си и останаха:). Не успях да ги извадя, просто залепнаха. Накиснах ги в гореща вода и успяха да се отлепят. Спасих формичките, но не и украсата:)
Така ми хрумна да навия хартия за печене около формичките, като в широкият отвор я подпъхнах навътре, за да се закрепи. Увих сварените морковени лентички около опакованите формички, подредих ги в тава, с хартия за печене и ги пекох отново на 100 градуса за 7-8 минути, докато засъхнат. Вадих ги една по една с кърпа, като веднага още топли ги отстраних/развих от формите, след което отново ги завих около тях, но вече по-свободно и те не лепнеха. Наистина много бързо се втвърдяват. Така, че докато се работи е добре другите да са си на топло във фурната.
След като всичките се охладиха ги отстраних от формите и подредих върху хартия за печене. Престояха през нощта в стаята, а на следващият ден декорирах тортата точно преди поднасяне.
Препоръчвам да изгледате видеа преди да ги направите( Напишете в Ю туб "carrot curls"), а моите препятствия споделих, за да ви предупредя от евентуални проблеми, които може да срещнете при направата на тези на пръв поглед лесни къдрици и по възможност да си спестите трикратното им правене като мен:).

4 коментара:

  1. Чудесна торта, Кате! А къдриците са прелест! Обожавам всякакви сладкиши, сигурна съм, че този е невероятен на вкус. Обичам и ябълки, и моркови, а в такова съчетание определено би ми харесало. Ще се пробвам да я направя, да знаеш! Благодаря за подробните обяснения и чудесната рецепта! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче! Изобщо няма какво да се пробваш, тортата е толкова лесна, че няма къде човек да се провали с нея:), директно я виждам в приказен вариант при теб. Проблемът единствено с тези къдрици беше при мен, но дано съм успяла да обясня добре и разбираемо за какво става въпрос, пък и все пак има много видеа в интернет, ако има нещо неясно, има къде да се види:). Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравей Кате! Невероятно красива торта. Сигурна съм че е невероятна на вкус. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веси! Приятно ми е да го чуя точно от теб, имайки предвид прекрасните ти торти! Поздрави!

      Изтриване