Baked orzo with mozarella and vegetables ● Печено орзо с моцарела и зеленчуци

Днес минавам съвсем набързо между останалите задачи за седмицата да ви оставя тук една вкусна вегетарианска рецепта, подходяща за тези малко по-хладни летни дни, в които можете да включите фурната без да се тормозите, че ще прегреете. Приготвя се невъобразимо лесно, а е много, много вкусно. Дори заклетите месоядни около масата ще го харесат и няма да мрънкат. Рецептата е инспирирана от Йотам Отоленги, като можете да видите оригинала в колонката му в Гардиън. 



Печено орзо с моцарела и зеленчуци  
Порции 4
1 голям патраджан, около 600 г, нарязан на 2 см кубчета
сол и черен пипер 
100 мл зехтин 
4 моркова, обелени и нарязани на 1,5 см кубчета 
2 стебла целина, и нарязани на 1,5 см кубчета
1 глава лук, обелен и ситно нарязан 
3 скилидки чесън, обелен и ситно нарязан 
250 г паста орзо
1 ч.л. доматена паста 
400 мл зеленчуков бульон 
2 с.л. пресен риган, нарязан (или 1 ½ ч.л. сушен риган)
1 с.л. листа прясна мащерка (или 1 ч.л. сушена мащерка)
настърганата кора от 1 лимон 
120 г твърда моцарела (или кашкавал), нарязана на 1 см кубчета 
60 г чедър, настърган 
3 средноголеми домата, нарязани на кръгове 

1.    Поръсете патладжаните със сол и ги оставете да престоят в голям гевгир около 30 мин. Загрейте фурната до 180ºС.  Изплакнете и подсушете патладжаните. Загрейте зехтина в голям тиган, добавете патладжаните и гответе около 8 мин на средносилен огън до златисто кафяво, като разбърквате от време на време. Извадете с решетъчна лъжица и отцедете върху кухненска хартия. Добавете в тигана моркова и целината, пържете 7-8 мин и извадете върху хартия. Намалете котлона до средна степен, добавете лука и чесъна и гответе, като разбърквате, 5 мин. Добавете пастата орзо и доматената паста и гответе още 2 мин. 

2.    Дръпнете от котлона и налейте бульона, добавете пресния риган, мащерката и лимоновата кора. Добавете сготвените зеленчуци, моцарелата (или кашкавала), чедъра, подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре и пресипете в подходящ огнеупорен съд. Подредете резените домати отгоре, поръсете с още малко риган, сол и черен пипер. Печете около 40 мин, докато течността се абсорбира и пастата се сготви. Извадете от фурната, оставете да се охлади за 5 мин и сервирайте топло. 

Коментари

Популярни публикации