понеделник, 22 юли 2019 г.

Шоколадов кекс с рафаело пълнеж и горски плодове

Както ви обещах в предишната публикация днес ще ви представя рецепта за кекса, който правих за тържеството послучай 40-тия ден на дъщеричката ми.


Продукти:
За шоколадовият пласт:
150 г краве масло със стайна температура
1/2 ч.ч. захар
2 яйца със стайна температура
150 г тъмен шоколад
50 мл малинов ликьор
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 пак. ванилия
1 пак. бакпулвер 
1 1/2 ч.ч. брашно

За рафаело пълнежа:
250 г рикота
100 г пудра захар
2 с.л. брашно
2 с.л. кокосови стърготини
1 яйце
ванилия

2 шепи замразени малини, боровинки и къпини оваляни в брашно

Приготвяне:
Започнете с рафаело пълнежа - разбийте рикотата със захарта и ванилията. Последователно прибавете яйцето, брашното и кокосовите стърготини. Пълнежът е готов.
За шоколадовият пласт - Разтопете шоколада на водна баня и го оставете леко да се охлади. разбийте с миксер маслото и захарта. Едно по едно прибавете яйцата. Добавете шоколада и разбъркайте. Смесете брашното с бакпулвера и ванилията, а прясното мляко с ликьора. Започнете да добавяте от първата и втората смес като ги редувате.
Намажете форма за кекс с олио и я посипете с брашно. Изсипете около 1/2 от тъмната смес. Върху нея разположете рафаело пълнежа, а върху него замразените плодове. Най-отгоре разпределете останалата 1/2 от кафявата смес, заравнете и изпечете на 170-180 градуса в предварително загрята фурна. При мен печенето отне около 50 мин. Оставете изпеченият кекс за около 10 мин. във формата, след което го извадете и го оставете върху решетка за да изстине напълно. Може да го залеете с шоколадов ганаш и да го посипете с кокосови стърготини.

Вместо край ще ви споделя и още няколко снимки.
Както ви казах за тържеството послучай 40тия ден на дъщеричката ми имаше и торта, и кекс и сладки. Тората вече я видяхте :-) Сладките бяха:

1. Прасковки :-) 


2. Сладки рози от пълнозърнесто брашно и черен шоколад по рецепта на прекрасната Таня Донева. Единствената разлика при мен е, че направих стандартни розички, които залепих с малиново сладко, топнах в шоколад и овалях в орехи.


3. Огромно благодаря за питката, сътворена от моята майка:


4. Голямо благодаря на моята свекърва, Милена и Лидка, които се постараха на масата ни да има и ето тези чудни пилета, мишлета и ежковци.


5. Благодаря от сърце и на моята сестра, благодарение на която всичко, което творихме остана запечатано за спомен :-)


Благодаря и на всички скъпи на сърцето ми хора, които уважиха семейния ни празник!


2 коментара: