Quinoa Burgers recipe / Кюфтенца от Киноа рецепта
Основни ястия Рецепти

Кюфтенца от Киноа

С непреклонен веган в нашето семейство, наскоро започнахме да приветстваме нови, непознати досега съставки у дома, като киноата. Какво е това? Как е на вкус? Как се готви? И да, признавам си, първите погледи към веган чинията на салата приготвена с зеленчуци, авокадо и киноа не изглеждаха особено апетитно убедителни. Осмелявайки се да опитаме вкуса, бяхме приятно изненадани, че като вкус киноата не е лоша. Приготвяйки, макар и с леко съмнение нова рецепта, като тези кюфтенца от киноа, бе едно напълно ново приключение в семейната ни кухня. Първа стъпка в обятията на неизвестното, която определено си заслужава!

Киноата е пълноценен протеин, съдържащ всички девет незаменими аминокиселини. Тя е с лека и пухкава текстура, но има тази пълнозърнеста способност да запълва с малки количества напълно глада, както открихме с тези кюфтенца. Те не изглеждат обемни, но само две или три са повече от достатъчни, за да се почувстваш удовлетворен и наситен. Вкусът е изключително невероятен! Добавката на пармиджано прави цялата разлика, като добавя този вкусен щрих на солено изпечено съвършенство, придаващ характер на обикновените по вкус кюфтенца от киноа.

Това, което обичам в тази рецепта, е нейното разнообразие. Просто изберете любимите си зеленчуци, нарежете ги на ситно, прибавете ги към киноата и воала! Вашите кюфтенца с киноа са готови! Сервирани с лека салата, резен лимон и вкусен дресинг от кисело мляко, майонеза и лимонов сок, обядът ви би могъл да бъде чиста наслада!

Необходими продукти

  • 2 яйца
  • Олио
  • 100г спанак
  • 1 малък лук
  • шепа салата рукола
  • 1 лимон (сок от един лимон и няколко резена)
  • 200г киноа
  • 50г сухи трохи от хляб или галета
  • 4 сл натурално кисело мляко
  • 50г пармиджано
  • 2 сл майонеза
  • черен пипер
  • сал

Начин на приготвяне

1. Сваряване на киноата: Изплакнете киноата в сито със ситна мрежа, под течаща водата, изцедете и прехвърлете в среден съд. Добавете 2 чаши вода и сол и оставете киноата да кипене на среден огън. Покрийте, намалете топлината до средно ниска и оставете да къкри, докато водата се абсорбира, 15 до 20 минути. Премахнете съда от огъня и го оставете на страна за около 5 минути, след което разбъркайте с вилица.
2. Измийте спанака, подсушете го и го нарежете на едро. Поставете спанака е един тиган на средно ниска топлина. Покрийте спанака с готварска хартия, за да се абсорбират всички течности.
3. Нарежете лука на ситно.
4. Разбийте яйцата.
5. Настържете или нарежете на ситно пармиджаното.
6. Щом изстине киноата, прибавете към нея спанака, лука, яйцата, пармиджаното, галетата или сухите трохи хляб, сол и смлян черен пипер. Ако сместа изглежда все още влажна прибавете допълнително галета или сухи трохи хляб.
7. Оформете на ръце около 12 киноа кюфтенца и ги поставете върху плосък съд. Поставете ги в хладилника да се стегнат поне за около 15 минутки.
8. Нагрейте олио в един тиган и запържете киноа кюфтенцата докато получат приятен кафяво-златист загар от двете страни.
9. За дресинга: смесете киселото мляко, майонезата и скока от лимон и овкусете допълнително със сол и черен пипер.
10. Сервирайте киноа кюфтенцата със салата от рукола, няколко резена лимон и предварително приготвяният дресинг.

Write a comment