Cherry Almond Cake / Кейк с Бадеми и Череши
Десерти Рецепти

Кейк с Бадеми & Череши

Сезонът на черешите започва. Помните ли усещането на разливащите се сокове, когато отхапете от първият плод? Втората и третата череша само потвърждават интензивния вкус – на щастие, на лято! Любимия ме изненада връщайки се у дома с шепи пълни с узрели череши, купени специално за мен. Аз се радвам на слънчевата им сладост, но си запазвам малко за десерт. Имам рецепта за кейк която искам да опитам.

Заменям някой от продуктите в оригиналната рецепта: краве масло с кокосово масло (правейки рецептата безлактозна), бяла захар с кокосова захар, бадемов екстракт с екстракт от черешов ликьор, настъргана кора от лимон с лайм и добавям щедро бадемово брашно. Резултатът е вълшебен! Дори докато още обърквам сместа усещам съблазнителните ухания – кокосовото масло и кокосовата захар придават толкова специфичен карамелен вкус.

Кейкът от череши и бадеми е лесен за направа. Имаме мек и наситен пандишпанов блат с перфектен баланс на сладост. Черешите запазват формата си, но са толкова сочни и сладки! А с помощта на бадемовото брашно, текстурата на кейка е изключително приятна. Винаги може да му придаде завършеност, като го сервирате покрит с пудра захар, но да си призная, за мен самата няма нужда от допълнителна сладост.

Аз отхапва докато е още топъл и се наслаждавам на всички аромати.

Cherry Almond Cake/Кейк с Бадеми и Череши

Необходими продукти

  • 1 чч череши
  • 150 мл разтопено кокосово масло (или 150г краве масло)
  • 150г кокосова захар
  • Настъргана кора от лайм (може да замените с лимон)
  • 8г ванилова захар
  • ½ ч.л екстракт от Черешов ликьор, по-желание
  • 2 яйца
  • 110г брашно
  • 3 с.л бадемово брашно
  • 1 ч.л сода бикарбонат
  • Щипка сол

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната на 180 градуса.

2. Разтопете кокосовото масло (4 минути в микровълнова фурна на 350W). Поставете го в дълбока купа заедно с кокосовата захар и разбъркайте с миксер. Бийте сместа за около 5 минути или докато захарта се разгради и стане гладка.

3. Прибавете настърганата кора от лайм, ванилията и екстракта от черешов ликьор. Прибавете едно по едно яйцата, като разбърквате междувременно с миксер. Бийте сместа за около 5 минути докато стане пухкава и гладка. Прибавете накрая брашното, бадемовото брашно, содата бикарбонат и солта. Разбийте с миксер докато всички съставки се комбинират. Измийте, обезкостете и нарежете черешите наполовина. Объркайте ги в сместа с помощта на шпатула или лъжица.

4. Намазнете 20см форма за торта с падащо дъно и покрийте основата с хартия за печене. Прибавете сместа и я загладете равномерно. Печете в продължение на 35-45 минути или докато кейка е готов и щом го прободете с клечка за зъби тя излиза суха.

5. Оставете кейка във формата за около 5 минути, преди да го извадите. Поставете го върху метална решетка за да изстине напълно или го сервирайте докато още е топъл.

Write a comment