Кешкек

Рецепта от арменската кухня - много различно, екзотично от ароматния кимион и много, много вкусно!
Резултат
8 порции
Приготвяне
30 мин
Готвене
3 ч
Ключови думи:
Националност:

Кешкек е традиционно, обредно Арменско ястие, състоящо се от пилешко месо и жито. Поднася се с препържено масло и кимион. Популярно е в Близкия Изток, и по-специално в Турция, Сирия, Иран. Ястието се поднася по ритуали като сватби и религиозни празници.

  • Необходиими продукти
Начин на приготвяне
  • Начин на приготвяне
    1. Почистете житото и го накиснете във вода за няколко часа.
    2. Измийте и сварете цялото пиле в тенджера под налягане за 1 час, заедно със зехтина, солта и пипера. Водата трябва да покрива пилето. Прецедете бульона. Сложете житото в дълбока тенджера. Налейте бульона от пилето, така че да го покрие един пръст отгоре и го сложете да се свари, до пълно разпукване. Ако е необходимо при варенето добавете малко вода, но се старайте отново да не е повече от пръст над нивото на житото. Ако сте накиснали житото предварително във вода ще се свари за 1 час. През това време обезкостете свареното пиле. Трябва да накъсате месото на дълги конци.
    3. След като се свари житото го пасирайте с пасатор, но така че да останат и зрънца, не бива да е напълно гладко. Добавете накъсаното пилешко месо. Подправете със сол и пипер на вкус. Финалната стъпка е да препържите на котлона в малка тенджерка маслото, заедно с кимиона и топло да налеете по-голямата част от него в кешкека. Разбъркайте добре.
    4. Поднесете леко топло, полято с отделеното масло с кимион и поръсете леко с червен пипер
Последни рецепти от автора
Подобни рецепти

Абонамент по e-mail
Социални връзки