Пухкави Мекици

Най-хубавите мекици, както ги помня от баба!
Резултат
4 порции
Приготвяне
20 мин
Готвене
30 мин
Ключови думи:

Това е едно много хубаво тесто, мога да го нарека универсално, защото опитът ми показва, че пици, мекици, питки, кифли и други, с една дума всичко, което съм опитвала с него се получава перфектно.

  • Необходиими продукти
Начин на приготвяне
  • Начин на приготвяне
    1. В хладкото прясно мляко разтварям маята със захарта и добавям около 100 гр. брашно. Разбърквам с ръчен миксер на гладка каша и оставям да втаса за около 15 мин. Стаята в която се приготвя тестото трябва да е топла.
    2. В тепсия пресявам останалото брашно и смесвам със солта, правя кладенче в средата. Половин чаша с кисело мляко размесвам с топла вода и прибавям към полученият айран содата, разбърквам да се угаси. Когато закваската е втасала започвам да меся. В кладенчето счупвам двете яйца и прибавям зехтина. Започвам да размесвам, като постепенно добавям айрана и закваската редувайки ги. Омесвам меко тесто, което оставям да втаса. Ако приготвям пица, както в случая не чакам да втаса дълго, след около десетина минути започвам оформянето на тестото в тавата, която е предварително е приготвена / намазана със зехтин в моя случай /
    3. Ако използвате тестото за питка или кифлички например тестото трябва да престои 30-40 минути, докато удвои обема си.
Последни рецепти от автора
Подобни рецепти

Абонамент по e-mail
Социални връзки