Френски хляб

Изключително лесен за приготвяне и невероятно вкусен хляб.
Резултат
3 хляба
Приготвяне
40 мин
Готвене
1 ч
Ключови думи:

Този хляб е най-лесния, който съм правила с мая и е много е вкусен

 • Необходиими продукти
 • За намазване на хляба
Начин на приготвяне
 • Начин на приготвяне
  1. Загрейте фурната на 70°С.
  2. В мерителната чаша напълнете 1/3 чаша топла вода и я изсипете в малка купичка. Поръсете една супена лъжица мая във водата. С вилица, разбъркайте, докато се разтвори напълно.
  3. Напълнете една мерителна чаша с вряла вода.
  4. Сложете захарта, солта и маслото в голяма купа. С помощта на вилица, намачкайте трите съставки заедно. Изсипете една чаша вряла вода върху сместа. Разбъркайте, докато всичко се стопи. Сега прибавете една чаша студена вода, а след това и сместа с маята.
  5. Прибавете три чаши от приготвеното брашно към мокрите съставки и с помощта на дървена лъжица, разбъркайте добре. Постепенно добавяйте и останалите три чаши брашно, докато се оформи тесто. След като сте добавили всичките 6 чаши брашно, омесете тестото за кратко, само докато стане гладко, за 6-8 минути. Тестото трябва да бъде хубаво и еластично. Внимавайте да не прекалите с брашното. Аз използвах всичките 6 чаши, но нито грам повече. Понякога това зависи от брашното, така че може да ви се наложи да прибавяте още за доомесване, докато спре да лепне по ръцете ви, но все още е пухкаво.
  6. Така приготвеното тесто се поставя в купа да почива за 5 минути.
  7. Голяма тава се намазва с твърдо масло.
  8. След като тестото е починало го поставете върху леко набрашнен плод и го разделете на четири части. След това го оставете да почива отново в продължение на 5 минути. (Тези почивки са важни за тестото, така че бъдете търпеливи и ги спазвайте точно. Само толкова търпение е необходимо за един прекрасен резултат, не е ли чудесно).
  9. За да оформите хлебчетата, вземете една част от тестото и оформете от него правоъгълник с помощта на пръстите си, не е нужно да използвате точилка. Сгънете единия дълъг край на правоъгълника на малко повече от половината от тестото, след което прегънете другата дълга половина над първата. След това сгънете останалите два къси краища навътре и обърнете всяко хлебче с гладката страна нагоре.
  10. Оформете добре всички краища надолу под хляба, така че да не се подават от никъде неравности. Повторете с останалите 3 парчета тесто. Подредете върху тавичката и направете по три прореза с много остър нож ( добре е ножа да бъде намазан с течна мазнина, за да разреже тестото хубаво ) от горната страна на тестото.
  11. Разбийте жълтъка и млякото с вилица в подходяща купа и намажете хляба с четка.
  12. Поставете хлебчетата във фурната и ги оставете да втаса за около 15 минути, докато температурата е 70°С, след това увеличете фурната до 200°С и печете за 15-20 минути или до върховете са златисто кафяво и свеж. Намалете фурната до 175°С и печете още 10 минути.
  13. След като са готови преместете хлебчетата върху решетка, за да се охладят леко, преди да ги разрежете.
Последни рецепти от автора
Подобни рецепти

Абонамент по e-mail
Социални връзки