Козунак със заквасена сметана

Страхотна рецепта за козунак
Умение
Майстор
Резултат
2 порции
Приготвяне
1 ч
Готвене
2 ч
Ключови думи:

Козунак и не само на Великден - може да се прави всяка година и преди Великден, и на самия празник

 • За тестото
 • За плънката
 • За глазурата
Начин на приготвяне
 • Начин на приготвяне
  1. В контенейра на хлебобекарната, на отворен капак и програма \"Тесто\" :) добавяме един след друг продуктите, след като вече сме активирали програмата - леко разбитите яйца, наронената свежа мая, захарта, заквасената сметана, разтопеното масло и олиото - смесени предварително, щипката сол, лимоновия сок, ванилията и емулсията ром и оставяме за около 5 минути - да смесят добре - или докато маята се разтвори напълно.
  2. Започаме да добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера. Може да е необходимо и малко повече или малко по-малко от посоченото количество брашно - в зависимост от влажността на климата, големината на яйцата или гъстотата на сметаната...
  3. След като вече сме го докарали до меко и еластично тесто :) изключваме хлебобекарната и стартираме програмата тесто отново - вече при затворен капак. Моята мисля продължаваше 90 минути, но не съм 100% сигурна. Но колкото и да е - търпеливо си я изчакваме да приключи.
  4. *** Ако тестото не е втасало достатъчно - необходимо поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме с чиста памучна кърпа и пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50 С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна. Моето, слава богу, си беше втасало ОК :))
  5. Полученото количество тесто е достатъчно за 1 голяяяям, 2 нормални, или 3 по-малки козунака, но моите хора пожелаха \"да си правим 1 цял прост козунак\"... Но понякога експериментаторският ми дух взима превес дори над желанията на гласа народен вкъщи :) и няма как да не се поддам да изпробвам някой засукан чалъм на сплитане, който да е маскиран като \"прост\" - но за това - после...
  6. Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и разделяме на две.
  7. Оформяме с ръце нещо като триъгълник от половината тесто и поръсваме с орехи и стафиди.
  8. Навиваме на руло, като започваме от върха и разтегляме и оформяме с ръце стегнато руло с дължина около 80 см.
  9. Повтаряме и с другата половина тесто.
  10. И тук идва ред на ;) засуканаta плетеница, заимствана от швейцарския хляб, наречен \"Züpfe\", която в крайна сметка си изглежда досущ като нашата си обикновена плитка - та няма защо човек да си кърши ръцете толкова...
  11. Но ефектът може и да се загуби заради консистенцията на козуначеното тесто и фактът, че го пекох във форма... Но пък нямаше как да не си пробвам новата форма за печене.
  12. Поставяме сплетения по един или друг начин козунак в предварително намаслена форма за печене, покриваме с памучна кърпа и пъхаме за 15-ина минути в в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или докато удвои обема си.
  13. Намазваме втасалия вече козунак с разбития на сняг белтък, смесен с кристалната захар и филираните бадеми и връщаме обратно във фурната.
  14. Превключваме на 110С или 100С с вентилатор и печем 10-15 минути.
  15. Превключваме вече на 180С или 160С с вентилатор и печем поне още 30-35 минути, или до готовност - като след около 20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря. Тъй като козунакът е голям, проверяваме с дървен шиш (за барбекю например) дали е добре изпечен - шишът трябва да излиза без полепнали трохи по него...
  16. Изваждаме и оставяме за няколко минути да се охлади.
  17. И най-добре :) въобще да не си губим времето да го снимаме ;)
  18. Бях изумена от невероятно \"истинския\" вкус на козунак :)), който този козунак имаше - съвсем като от моето детство!!
  19. А прословутите му \"конци\" бяха буквално :) километрични!!!
  20. Няма как :) и това чудо ще се бърка на ново във събота...
  21. ***Март 2014 - ето го и тазгодишният римейк!
Последни рецепти от автора
Подобни рецепти

Абонамент по e-mail
Социални връзки