Вита пита с розетка

Питка за празник и делник
Резултат
8 порции
Приготвяне
30 мин
Готвене
50 мин
Ключови думи:
 • Необходиими продукти
Начин на приготвяне
 • Начин на приготвяне
  1. Смесваме в контейнера на хлебопекарната течните продукти и наронената жива мая и включваме хлебопекарната на програма "тесто" (със затворен капак) .
  2. Пресяваме брашното със солта, и прибавяме на части към течните продукти, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаване на гладко стегнато тесто, което само се отделя от стените и дъното на контейнера.
  3. Изчакваме края на програмата и загряваме фурната на 50С или 40С с вентилатор.
  4. Покриваме дъното на голяма тава (сантиметрите на моята ще уточня довечера, но са около 40 см по спомен) с хартия за печене, намасляваме дъното и стените със спрей за печене и оставяме настрани.
  5. Изсипваме готовото тестото върху набрашнен работен плот и месим още 4-5 минути, като добавяме (ако е необходимо) по малко брашно.
  6. Разделяме на 6 равни части и отделяме 1 част за розетката.
  7. Разточваме от 1-вата от останалите 5 части кора с диаметър около 25 см, поставяме на дъното на приготвената предварително тава и намазваме с разтопено масло.
  8. Повтаряме с останалите 4 части тесто, като всяка следваща кора поставяме върху предходната.
  9. Разрязваме на 8 равни части като оставяме в края неразрязан борд с размер около 2-3 см.
  10. Внимателно разслояваме - един по един- всеки от получените 8 триъгълника и завиваме корите ветрилообразно - с изместване и застъпване - една след друга около борда, като подпъхваме краищата им под тестото.
  11. Разточваме оставената за розетката кора и с помощта на ролера за тесто оформяме ромбоидната решетка.
  12. Внимателно поставяме нарязаното вече тесто върху предварително подготвения и намаслен хартиен купол, като помагаме на прорезите в решетката да се разтворят равномерно, и изрязваме излишното в основата тесто, като си оставяме малък аванс (около 1 см), който да подпъхнем под венеца.
  13. Поставяме хартиения купол, забулен вече с нарязаното тесто в центъра на тавата - като сме се постарали диаметъра на купола да отговаря на диаметъра на центъра на венеца - и подпъхваме леко краищата на тестото от решетката под тестото на венеца - така си оставяме достатъчно голям отвор, през който впоследствие ще извадим хартиената топка от готовата вече питка.
  14. *** От изрязаното тесто можем да изрежем допълнително листенца, цветенца, пеперудки или да сътворим някакви плетеници, които да поставим в основата около розетката, но и без допълнителни детайли, питката си е достатъчно ефектна ;) (ама пък съм и скромна?!)
  15. Намазваме питката отново с мазнина и оставяме в загрятата до 50С или 40С с вентилатор фурна за 20-ина минути - да втасва.
  16. Изваждаме втасалата вече пита и превключваме фурната на 180С или 160С с вентилатор, като междувременно намазваме питката с разбития с прясно мляко и олио жълтък (по избор - можем да поръсим и със семена).
  17. Печем в загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 35- 40 минути - като след 15-та минута покриваме розетката с изрязан кръг от алуминиево фолио (аз използвах купичка, за да оформя нещо като купол от фолиото, който да е точно с диаметъра на розетката), за да не прегаря. Ако е необходимо - на финала на печенето покриваме цялата питка с алуминиево фолио, за да не прегаря и венецът.
  18. След изпичане, изваждаме от фурната и оставяме върху решетка, докато се поохлади тавата.
Последни рецепти от автора
Подобни рецепти

Абонамент по e-mail
Социални връзки